Blog door Mondzorg Leusden

Blog Desirée Sleijffers en Brigitte van der Linden

Regelmatig publiceren Desirée en Brigitte van Mondzorg Leusden hier tips, trends en weetjes over tandpasta, tandvlees, tandenborstel en mondgezondheid. Eigenlijk alles wat een raakvlak heeft met mondhygiëne. Vragen van patiënten of dagelijkse dingen uit de praktijk zijn hiervoor onze inspiratiebron.

Ook met een prothese!

Als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1x per jaar naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Gewoon ter controle of de pasvorm nog goed is en de onderliggende weefsels in orde zijn. Ook regelmatig laten reinigen bij ons is van belang. Zo houd je veel langer plezier van je prothese!

Wie tot 5 kan tellen, moet even Mondzorg Leusden bellen!

Hoe gezonder de mond, hoe beter het leven! Dat geldt natuurlijk op elke leeftijd, ook als je wat ouder bent. 5 redenen om, met name als je op leeftijd bent, goed voor je gebit te zorgen:

 1. Ouderen die last hebben van een mondaandoening, hebben vaak moeite met eten. Dit kan leiden tot tekorten en ondervoeding.
 2. Tandbederf, ontstoken tandvlees en slijmvliesinfecties kunnen erg pijnlijk zijn. Dit geldt ook voor blaren of drukplekken door een slecht passende kunstgebit.
 3. Een kwart van alle 70-plussers heeft last van een onfrisse adem, vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond.
 4. Meervoudig medicijngebruik (en dat gebruik je vaak als je ouder bent) vermindert vaak de hoeveelheid speeksel (droge mond) en kan aanleiding zijn voor een schimmelinfectie.
 5. Slechte mondhygiëne kan diverse problemen in de mond veroorzaken. Maar ziekten in de mond kunnen ook samenhangen met aandoeningen, zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en longontsteking. Ook daarom is regelmatige controle van belang.

Hoe kan je het meest veilig koffie drinken?

 • Drink zoveel mogelijk met een rietje om te voorkomen dat de koffie in contact komt met je tanden. Koffie met een rietje is raar, maar met een deksel op je beker (denk aan coffee to go) kom je ook een heel eind.
 • Gebruik stokers/soft picks of ragertjes . Dat voorkomt tandplak tussen je tanden. Minder plak betekent minder ‘vlekken’.
 • Drink veel water. Koffie heeft een hoog zuurgehalte dat het tandglazuur kan aantasten. Door water te drinken, spoel je je tanden schoon.

Eerst een kopje koffie!

Heel veel mensen beginnen hun dag met een kopje koffie. De cafeïne in koffie is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking. Een goed begin van de dag.

Maar wist je dat de cafeïne in onze koffie zorgt voor een drogere mond? Het remt namelijk de speekselproductie in onze mond. En voldoende speeksel is juist belangrijk om de werking en groei van bacteriën en schimmels in de mond te remmen. Als je veel cafeïne drinkt kan het speeksel minder zijn werk doen en neemt de kans op gaatjes en ontstekingen in de mond toe.

Daarnaast kan het drinken van koffie zorgen voor het verkleuren van je tanden. Er zitten microscopische richels en putjes in het glazuur van elke tand en als je een donkere drank als koffie drinkt kan er een gelige kleur op de tanden ontstaan.

Maar koffie heeft ook een positieve invloed. Koffie bevat polyfenolen die je tanden gezond en sterk houden door het afbreken van de bacteriën die leiden tot tandplak. Koffiesoorten die veel cafeïne bevatten, bevatten de meeste polyfenolen. Deze positieve werking geldt alleen voor het “zwarte bakkie”.

TIPS:

 • Poets niet meteen na het drinken. Poetsen is uiteraard goed om je tanden schoon te maken, maar wacht minstens een uur nadat je hebt gedronken, zodat de zuren in je mond de tijd krijgen om te neutraliseren.
 • Neem een kauwgumpje. Suikervrij! Kauwgom maakt speeksel aan, wat helpt bij het neutraliseren en verwijderen van plak en zuren
Tandenborstel vervang je elke 10 weken door Mondzorg Leusden

Zeg hoe vaak vervang jij je tandenborstel?

Elke tandenborstel slijt. Daarom is het belangrijk je tandenborstel of borstelkop eens in de paar maanden te vervangen. Je wil natuurlijk je tanden niet poetsen met een borstel waar geen haren meer op zitten.
 
In jouw mond vormen zich bacteriën en enzymen. Dit zijn ongeveer zeventig miljoen per dag. Een groot deel hiervan is om je mond gezond te houden. Deze bacteriën en enzymen beschermen je mond tegen slechte bacteriën waarvan je ziek wordt. Daarnaast zijn er ook bacteriën afkomstig van etensresten in je mond. Dit is de precies waarom je je tanden hoort te poetsen. Naarmate deze bacteriën lang in je mond blijven kan het zich ophopen en veranderen in tandsteen. Daarnaast kan het ook gaatjes veroorzaken. Al deze bacteriën komen op jouw tandenborstel terecht. Het is dus onhygiënisch om hier lang mee te blijven poetsen.
 
Hoe lang doe je er mee?
De gemiddelde periode voordat een tandenborstel versleten is, is tien tot twaalf weken. 

Het is warm en je bijt in een ijsje... AU!

Tandgevoeligheid kan optreden wanneer het zachtere, binnenste deel van de tand genaamd ‘dentine’ wordt blootgesteld. Dan worden ook de kleine gaatjes genaamd ‘tubuli’ blootgesteld. Wanneer je iets eet of drinkt dat koud (of warm) is, gaan er signalen door deze tubuli, waardoor de zenuw in je tand wordt geactiveerd. En dat kan pijnlijk zijn!
 
Er zijn verschillende oplossingen en tandpasta’s die de tandgevoeligheid kunnen verhelpen of verminderen. Wij adviseren je graag, bel naar 033-4945010 voor een afspraak.

Mailen kan op info@mondzorgleusden.nl

Belang van een gezond gebit door mondzorg Leusden website

Een gezond gebit, wat kun je zelf doen?

Wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen, dat de gezondheid van tanden, kiezen en het tandvlees veel invloed heeft op de totale gezondheid van de mens. De mond is de entree tot de rest van het lichaam. Niet alleen via de mond en de spijsvertering, maar ook via het bloed.

In hoeverre kunnen die slechte bacteriën in de mond dan gevolgen hebben voor je hele lichaam?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest, die aantoonden dat er een duidelijke relatie bestaat tussen ontstoken tandvlees en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Een ontsteking in het tandvlees heeft namelijk direct toegang heeft tot de bloedcirculatie van je lichaam. Het is daarom van belang om het gebit goed te onderhouden, zodat ons lichaam in een zo gezond mogelijke staat blijft.

Preventie en reiniging, wat kun je zelf doen?

Tweemaal per dag de tanden en kiezen goed poetsen is belangrijk. Neem het liefst twee minuten per poetsbeurt. Daarnaast mag niet vergeten worden om dagelijks tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Soft picks/ tandenstokers en ragers zijn het beste om te gebruiken. Want naast schone tanden en kiezen is gezond tandvlees belangrijk  voor een goede mondgezondheid!

Wij helpen je graag. Bel even naar 033 – 494 5010 voor een persoonlijk advies. Mailen kan op info@mondzorgleusden.nl

Poetsen met zout of baking soda door mondzorg leusden6

Zout en baking soda voor je tanden?

We weten allemaal dat zout reinigt, bacteriën dood en infecties voorkomt. Dus waarom er dan niet mee poetsen ?

Beter van niet; zout heeft een schurend effect met als gevolg dat het glazuur (buitenste laag van je tanden) erdoor kan gaan slijten. Met als gevolg gevoelige tanden en verkleuring van de tanden.

Hoe zit het dan met het spoelen?

Je kunt water met een zoutoplossing gebruiken. Dat kan zowel met zuiveringszout (natrium bicarbonaat) als met ‘gewoon’ tafelzout (sodium chloride) of met zeezout (waarin verschillende soorten zout zijn opgelost).

Maar pas op! Ook door veelvuldig je mond te spoelen met zout water, kan je tandglazuur aangetast worden. Nog beter is het om een mondspoeling te gebruiken die niet alleen zout bevat, maar ook middelen die direct inwerken op een ontsteking of zweertjes in de mond.

Doet zout ook iets tegen vieze geurtjes uit de mond?

Ja zeker! Zout heeft een neutraliserende werking. Slechte adem kan voortkomen uit een te droge mond, waar vervolgens bacteriën zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Speeksel reinigt de mond normaal gesproken. Als je te weinig speeksel hebt, wordt de mond droog, en gaan bacteriën hun gang. Maar ook hier weer door veelvuldig je mond te spoelen met zout water, kan je tandglazuur aangetast worden.

Tolt het nu een beetje? Wat kan nu wel en wat is beter om niet te doen? Wij helpen je graag om de juiste tandpasta en/of spoelmiddel te gebruiken dat echt is afgestemd op jouw specifieke mond. Bel even naar 033 – 494 5010 voor een persoonlijk advies. Mailen kan op info@mondzorgleusden.nl.

Gezonde producten voor je tanden door Mondzorg Leusden

12 gezonde producten voor je gebit!

Gezond begint in je mond.  Weet jij welke producten goed zijn voor je tanden en welk effect zij hebben op je tanden? Kijk eens naar dit lijstje:

 1. Appels en peren: ondanks dat je ze niet met elkaar mag vergelijken, hebben ze één ding gemeen: appels en peren verhogen  je speekselproductie, waardoor eventuele tandaanslag en voedselresten worden weggespoeld. En ze zijn nog lekker ook!
 2. Sesamzaadjes verminderen de hoeveelheid tandplak en helpen bij de opbouw van tandglazuur. Daarnaast zijn de zaadjes rijk aan calcium dat goed is voor je gebit en kaakbot. Sesamzaadje kun je makkelijk toevoegen aan je smoothie, yoghurt of havermout.
 3. Bloemkool en komkommers, deze groentes bevorderen de speekselproductie. Speeksel is een natuurlijke manier om tandplak weg te halen en de mond te spoelen.
 4. Kaas zit vol met eiwitten, calcium en fosfor. Deze stoffen beschermen het gebit tegen zuren in de mond. Het regelmatig eten van kaas kan slijtage helpen voorkomen.
 5. Zalm zit vol calcium en vitamine D, voedingstoffen die goed zijn voor gezonde botten en tanden. Omdat zalm veel omega-3 en gezonde vetten bevat, is het sowieso een goede toevoeging aan je voedingspatroon.
 6. Shiitake paddenstoelen, dankzij het extract lentinan bevatten de paddenstoelen antimicrobiële eigenschappen, die de groei van mondbacteriën tegen gaan. Dit voorkomt aantasting aan het tandglazuur en het tandbeen.
 7. Rode uien geven niet alleen meer smaak maar vernietigen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf.
 8. Ananas, tropische vrucht werkt als een natuurlijke vlekkenverwijderaar en is goed voor het tandvlees. Het regelmatig eten van ananas kan het tandvlees zelfs sterker maken.
 9. Groene groenten zoals broccoli, sla en spinazie bevatten veel ijzer. IJzer vormt een beschermlaag die vlekken kan voorkomen. Bovendien beschermt deze laag het tandglazuur tegen zuren.
 10. Gember, deze gezonde wortel heeft anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.
 11. Wortels zijn een rijke bron van vitamine A. Vitamine A is noodzakelijk voor een gezond tandglazuur.
 12. Basilicum, heeft een antibacteriële werking tegen bacteriën in de mond. Hij heeft ook een natuurlijk blekend effect op je tanden en is gemakkelijk toe te voegen aan heel veel gerechten.
Hoe ziet gezond tandvlees eruit door Mondzorg Leusden

De looks van gezond tandvlees!

Hoe ziet een gezond gebit eruit?

Witte en rechte tanden betekenen niet zomaar dat je gebit gezond is. Je gezondheid van je tandvlees en je kauwfunctie zijn ook belangrijk.

In onze mond, bijvoorbeeld in ons speeksel, zijn er goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën zorgen voor de gezondheid in onze mond. Slechte bacteriën komen bijvoorbeeld uit ons eten en drinken. Deze bacteriën zorgen voor gaatjes, ontstekingen en een slechte adem.

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, is stevig en ligt strak om je tanden en kiezen. Ongezond tandvlees heeft een bloedrode kleur en gaat bloeden tijdens het poetsen.

Tips:
2 Keer per dag tandenpoetsen dus regelmatig onderhoud van je gebit is belangrijk.
Een belangrijke aanvulling is dagelijks flossen, gebruik van soft picks en/of ragers aangevuld met een mondspoelmiddel en tongschraper. 

Teruggetrokken tandvlees door Mondzorg Leusden

Last van teruggetrokken tandvlees?

Bijna iedereen heeft wel last van tandvlees dat zich terugtrekt. Bij teruggetrokken tandvlees liggen de wortels van je tanden bloot. Je tanden lijken langer en krijgen een meer gelige kleur. Koud en warm eten en drinken kan als gevolg van het terugtrekken van het tandvlees een pijnprikkel geven.

Oorzaak is vaak te hard poetsen (te hard drukken of een te harde borstel) of een slechte mondhygiëne (wanneer tandplak blijft zitten kan het tandvlees ontstoken raken met als reactie dat het zich gaat terugtrekken).

TIPS:
Poets twee keer per dag met een tandenborstel met zachte haren (soft of medium).Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen, deze geeft een waarschuwing wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen.

Een belangrijke dagelijkse aanvulling buiten het zorgvuldig poetsen is flossen, gebruik van soft picks en/of ragers, aangevuld met een mondspoelmiddel en tongschraper.

Knoflookgeurtjes en tandenpoetsen

Knoflookadem en tandpasta?

Voor een fris en gezond gebit is een goede mondhygiëne van groot belang. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter schoon dan wanneer je alleen met water poetst.  Zeker het gebruik van een fluoride tandpasta is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Tegenwoordig zijn bijna alle smaken tandpasta te krijgen: alle soorten mint, kaneel en fruitsmaak, cola smaak etc. Ook het oog wil wat: gels, glittertandpasta, verschillende kleuren. Op dit moment is fluoride echter de enige bewezen toevoeging met een zeer sterk en duidelijk effect. Poetsen met een fluoride tandpasta vermindert het aantal gaatjes dat ontstaat. Maar helpt het poetsen met tandpasta als ik knoflook heb gegeten? Knoflook is heerlijk in gerechten en heel gezond, maar geeft ook snel een slechte adem. Vooral voor de mensen in je directe omgeving is dat niet altijd even prettig. Als je praat, uitademt of zweet kunnen andere mensen het ruiken, zeker als er in jouw gerecht meerdere teentjes zitten. 

Wat kun je doen aan een knoflook adem?
Knoflook wordt in de maag omgezet door ons maagzuur. Tijdens dit proces komen er zwavelgassen vrij, en deze zorgen voor een sterke geur. Deze geur wordt in de bloedbaan opgenomen en verlaat via de huid en longen weer het lichaam. De zwavelgassen ruikt een ander dus in je adem of aan je lichaamsgeur.

Tandenpoetsen bij een knoflook adem heeft weinig zin omdat de sterke geur via de huid en longen het lichaam verlaat. Wel is gebleken dat verse knoflook minder slechte adem veroorzaakt dan gedroogde knoflook. En hoe kleiner het stukje knoflook is, hoe sterker de geur. Tandpasta en tandenpoetsen helpen dus niet, ook niet vlak na het eten van knoflook. Er zijn een aantal trucjes om de onaangename geur te verminderen. De volgende drie tips zijn wetenschappelijk bewezen als effectief tegen zwavelgassen:

 • Vooraf melk drinken. Melk zorgt ervoor dat de zwavelgassen worden geneutraliseerd voordat ze opgenomen worden in het bloed.
 • Een appel eten. Een appel vermindert een sterke knoflookadem. Net als citroensap en munt.
 • Verwijder het groene hart uit de knoflook voor gebruik. Het binnenste deel (groen) is namelijk de grootste boosdoener bij een slechte adem.

  TIP: last van een slechte adem die niet door knoflook wordt veroorzaakt? Laat je adviseren door ons.

Is chocolade slecht voor je gebit?

Niet alle soorten chocolade (of paaseitjes) zijn even slecht zijn voor je gebit. Chocolade bevat normaal gesproken cacao, cacaoboter, melk en suiker. Pure chocolade bevat de meeste cacao, en ook de minste suikers. Dit maakt pure chocolade het minst schadelijk voor je tanden. Melkchocolade daarentegen bevat minder ‘echte’ cacao en daarom ook meer suikers. Witte chocolade is het slechtste voor je tanden, omdat dat helemaal geen cacao bevat.