Blog door Mondzorg Leusden

Blog Desirée Sleijffers en Brigitte van der Linden

Regelmatig publiceren Desirée en Brigitte van Mondzorg Leusden hier tips, trends en weetjes over tandpasta, tandvlees, tandenborstel en mondgezondheid. Eigenlijk alles wat een raakvlak heeft met mondhygiëne. Vragen van patiënten of dagelijkse dingen uit de praktijk zijn hiervoor onze inspiratiebron.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit door Mondzorg Leusden

De looks van gezond tandvlees!

Hoe ziet een gezond gebit eruit?

Witte en rechte tanden betekenen niet zomaar dat je gebit gezond is. Je gezondheid van je tandvlees en je kauwfunctie zijn ook belangrijk.

In onze mond, bijvoorbeeld in ons speeksel, zijn er goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën zorgen voor de gezondheid in onze mond. Slechte bacteriën komen bijvoorbeeld uit ons eten en drinken. Deze bacteriën zorgen voor gaatjes, ontstekingen en een slechte adem.

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, is stevig en ligt strak om je tanden en kiezen. Ongezond tandvlees heeft een bloedrode kleur en gaat bloeden tijdens het poetsen.

Tips:
2 Keer per dag tandenpoetsen dus regelmatig onderhoud van je gebit is belangrijk.
Een belangrijke aanvulling is dagelijks flossen, gebruik van soft picks en/of ragers aangevuld met een mondspoelmiddel en tongschraper. 

Teruggetrokken tandvlees door Mondzorg Leusden

Last van teruggetrokken tandvlees?

Bijna iedereen heeft wel last van tandvlees dat zich terugtrekt. Bij teruggetrokken tandvlees liggen de wortels van je tanden bloot. Je tanden lijken langer en krijgen een meer gelige kleur. Koud en warm eten en drinken kan als gevolg van het terugtrekken van het tandvlees een pijnprikkel geven.

Oorzaak is vaak te hard poetsen (te hard drukken of een te harde borstel) of een slechte mondhygiëne (wanneer tandplak blijft zitten kan het tandvlees ontstoken raken met als reactie dat het zich gaat terugtrekken).

TIPS:
Poets twee keer per dag met een tandenborstel met zachte haren (soft of medium).Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen, deze geeft een waarschuwing wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen.

Een belangrijke dagelijkse aanvulling buiten het zorgvuldig poetsen is flossen, gebruik van soft picks en/of ragers, aangevuld met een mondspoelmiddel en tongschraper.

Knoflookgeurtjes en tandenpoetsen

Knoflookadem en tandpasta?

Voor een fris en gezond gebit is een goede mondhygiëne van groot belang. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter schoon dan wanneer je alleen met water poetst.  Zeker het gebruik van een fluoride tandpasta is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Tegenwoordig zijn bijna alle smaken tandpasta te krijgen: alle soorten mint, kaneel en fruitsmaak, cola smaak etc. Ook het oog wil wat: gels, glittertandpasta, verschillende kleuren. Op dit moment is fluoride echter de enige bewezen toevoeging met een zeer sterk en duidelijk effect. Poetsen met een fluoride tandpasta vermindert het aantal gaatjes dat ontstaat. Maar helpt het poetsen met tandpasta als ik knoflook heb gegeten? Knoflook is heerlijk in gerechten en heel gezond, maar geeft ook snel een slechte adem. Vooral voor de mensen in je directe omgeving is dat niet altijd even prettig. Als je praat, uitademt of zweet kunnen andere mensen het ruiken, zeker als er in jouw gerecht meerdere teentjes zitten. 

Wat kun je doen aan een knoflook adem?
Knoflook wordt in de maag omgezet door ons maagzuur. Tijdens dit proces komen er zwavelgassen vrij, en deze zorgen voor een sterke geur. Deze geur wordt in de bloedbaan opgenomen en verlaat via de huid en longen weer het lichaam. De zwavelgassen ruikt een ander dus in je adem of aan je lichaamsgeur.

Tandenpoetsen bij een knoflook adem heeft weinig zin omdat de sterke geur via de huid en longen het lichaam verlaat. Wel is gebleken dat verse knoflook minder slechte adem veroorzaakt dan gedroogde knoflook. En hoe kleiner het stukje knoflook is, hoe sterker de geur. Tandpasta en tandenpoetsen helpen dus niet, ook niet vlak na het eten van knoflook. Er zijn een aantal trucjes om de onaangename geur te verminderen. De volgende drie tips zijn wetenschappelijk bewezen als effectief tegen zwavelgassen:

  • Vooraf melk drinken. Melk zorgt ervoor dat de zwavelgassen worden geneutraliseerd voordat ze opgenomen worden in het bloed.
  • Een appel eten. Een appel vermindert een sterke knoflookadem. Net als citroensap en munt.
  • Verwijder het groene hart uit de knoflook voor gebruik. Het binnenste deel (groen) is namelijk de grootste boosdoener bij een slechte adem.

    TIP: last van een slechte adem die niet door knoflook wordt veroorzaakt? Laat je adviseren door ons.

Is chocolade slecht voor je gebit?

Niet alle soorten chocolade (of paaseitjes) zijn even slecht zijn voor je gebit. Chocolade bevat normaal gesproken cacao, cacaoboter, melk en suiker. Pure chocolade bevat de meeste cacao, en ook de minste suikers. Dit maakt pure chocolade het minst schadelijk voor je tanden. Melkchocolade daarentegen bevat minder ‘echte’ cacao en daarom ook meer suikers. Witte chocolade is het slechtste voor je tanden, omdat dat helemaal geen cacao bevat.